TEHNIČKI DETALJI – KONSTRUKCIJE

Kontio masivna drvena kuća je zbir kvalitetnih delova

Sve standardne Kontio konstrukcije i građevinska rešenja su sertifikovani, imaju CE oznaku i projektovani su tako da budu 100 % kompatibilni. Noseća konstrukcija od drvenih greda, zidovi, krov, pod, među-spratovi i druga noseća konstrukcija se savršeno uklapaju in a taj način daju praktičan i udoban dom, koji odoleva probi vremena. Bešavna kompatibilnost svih konstrukcija uz profil greda koji ne propušta vazduh daje kuće sa najboljom otpornošću na spoljne uticaje koje su dostupne na tržištu.

tehnicki-detalji-struktura-Želite mesto za stanovanje koje je u skladu sa prirodom ali ima gradski izgled?

Kontio nudi različite vrste ugaonih spojeva i rešenja unutrašnjih zidova. Na primer, tradicionalni ugaoni spoj može se svesti na gradski (pravougao) ugao, koji kući daje veoma savremen izgled i čini je pogodnom za urbanistički plan. Gradski ugao se razlikuje od tzv. ugla na ćert uglavnom po načinu spajanja i izgledu; gradski uglovi nemaju spoljne zaseke već oplatu koja pokriva ugaoni spoj.

Gradski uglovi idu dobro uz tanje unutrašnje zidove drvene kuće. Kontio tehnologija omogućava korišćenje greda oblica manjih dimenzija na unutrašnjim zidovima sa većim, masivnijim spoljnim zidovima. Tanji unutrašnji zidovi daju više unutrašnjeg prostora i smanjuju troškove u materijalu i transportu. U poređenju sa zidovima sa konstrukcijom od drvene građe i panela, zidovi od pravih oblica su vizuelno lepši i ekvivalentni su fasadnom stilu. Konstrukcija od oblica takođe omogućava lakše i brže spajanje, a da ne pominjemo bolji kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru jer grede „dišu\". Tanji unutrašnji zidovi su spojeni sa spoljnim zidovima lepezastim spojevima, koji se ukrute i pričvrste zid. Lepezasti spojevi ne ostavljaju vidljive zareze na spoljnim zidovima, tako da zgrada dobija arhitektonsku jasnoću pogodnu za urbana okruženja.

 

tehnicki-detalji-struktura-2Da li se u idiličnom tradicionalnom okruženju više osećate kao kod kuće?

Stil klasične drvene kuće je nastao iz tradicionalnih rešenja. Tip građe može da bude pravougaoni ili okrugao, laminiran ili pun. Najuobičajeniji tip građe za idilično rustično okruženje je oblica. Vidljivi delovi konstrukcije unutra i spolja daju čvrstoću koja je važan deo izgleda konvencionalne masivne drvene kuće. Krstasti spoj konstrukcija uglova ostavlja zaseke vidljivim što daje fascinantne detalje na fasadi – a detalji daju individualnost.
Jedna mogućnost da se dobije klasičan osećaj i izgled vašeg doma je da se istakne multi-dimenzionalnost kosim uglovima. Kosi uglovi su sjajni na primer za izgradnju vaše kuhinje sa francuskim prozorom sa odgovarajućim zidovima. Kontio nudi kose uglove od 30° i 45° sa tradicionalnim krstastim spojem i lepezastim spojem uglova.

 

tehnicki-detalji-struktura-3Izgradnja sa malim utroškom energije

Naša ekspertiza u okviru mogućnosti savremene gradnje sa drvenim oblicama omogućava nam da postignemo maksimalnu udobnost i energetsku efikasnost prirodnog drveta u svakoj Kontio. Kontio konstrukcije sa svim detaljima su pažljivo projektovane da ispune visoke zahteve građevinskih propisa za stambene zgrade danas.

Nizak utrošak energije zgrade je zbir više faktora. Sa pravim konstrukcijskim rešenjima, u smislu tipa oblica i greda, rešenjima uglova, tehnologijom dihtovanja, sistema provetravanja i povraćaja toplote kao i dodatnom izolacijom, mogu se ispuniti zahtevi za zgradom sa niskim utroškom energije.

Kapacitet termičke izolacije, pa time i U-vrednost, zida mogu se poboljšati korišćenjem dodatnih izolacionih konstrukcija. One se mogu ugraditi sa obe strane zida.

Dodatna izolacija otvara mnoga nova vrata u smislu arhitektonskih mogućnosti. Zidovi od oblica i greda se mogu premazati drugim površinskim materijalima kako bi se pokrila izolacija i dobio raznolik enterijer i fasada. Unutrašnja površina može da bude npr. panel, gips ploče, tapete, obojena ili lamperija. Na spoljnoj strani možete da pokrijete zidove npr. panelom, daskama i lajsnama, ciglom ili gipsanim malterom.